793 Electric, a tisztán elektromos hajtású dömper a Caterpillartól

Bemutatta első elektromos bányászati nehézmunkagépét a Caterpillar, amely a 793 Electric típusjelzést kapta, valamint a márka jelentős beruházást hajt végre annak érdekében, hogy arizonai telephelyüket az új fejlesztések tesztközpontjává alakítsa.

Az új erőgép a Caterpillar Early Learner programjának keretében látta meg a napvilágot, amelynek fejlesztésében a bányaipar több kulcsszereplője is részt vett, úgy, mint a BHP, a Freeport-McMoRan, a Newmont Corporation, a Rio Tinto, vagy épp a Teck Resources Limited. A Caterpillar, 2021-ben elindított Early Learner program legfőbb célja, hogy felgyorsítsák a tisztán elektromos meghajtású munkagépek fejlesztését, tesztelését. Energetikai szempontból az iparág átalakul, ehhez kínál a Caterpillar megoldást ügyfelei részér, azért, hogy munkájuk során a lehető legjobban tudják csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsájtását.  

Az Early Learner ügyfelek számára bemutatót tartottak, ahol az első tisztán elektromos meghajtású Caterpillar dömpert egy hét kilométeres pályán tesztelték. Az esemény során a Caterpillar több mint 1100 adatcsatornát figyelt meg, aminek eredményeképpen másodpercenként 110 000 adatot gyűjtöttek össze, amit aztán a Caterpillar mérnökei szimulációs és modellezési célokra tudtak felhasználni. A 793-t, névleges teherbírásáig, teljesen megpakolva, a dömper 60 km/h végsebességet ért el. A megrakott teherautó, egy, 1 kilométeres, 10%-os emelkedőn, 12 km/h sebességgel tudott haladni. Lejtmenetben, szintén 1 kilométeres szakaszon, aminek a lejtése 10%-os, sikerült felfogni azt a fékezési energiát, amely normál esetben hőveszteséget okozna, és ezt az akkumulátor felé visszatáplálni. A teljes menet befejezése után a 793-as elegendő akkumulátorenergiát tartott fenn további teljes ciklusok végrehajtásához.

A Caterpillar 793 Electric prototípusát az arizonai Green Valley-ben található Caterpillar Tucson Proving Ground-ján építették. Az energetikai átállás támogatására a Caterpillar nagy befektetéseket eszközöl, annak érdekében, hogy a telephely, működő, fenntartható „jövő bányává” alakítsa. A cél az, hogy ugyanazokat a fenntartható megoldásokat alkalmazzák, amelyeket a bányászati ​​vállalatok saját működésük során alkalmaznak. A telephely számos megújuló energiaforrást is hasznosít majd, beleértve a szél-, a nap- és a hidrogént, amelyek képesek ellátni a létesítményt és a gépek töltését egyaránt. A létesítmény átalakítása egyben tanulási platformként is szolgál a töltési és energiagazdálkodási integráció optimalizálásához.

Forrás, képek: Caterpillar