T7X, a Bobcat teljesen elektromos kompakt, gumihevederes rakodója

Bobcat T7X

A Bobcat T7X egy nagy teljesítményű, 62 kW-os lítium-ion akkumulátorral működő kompakt rakodó, amely zéró károsanyag-kibocsátást és szinte hangtalan működést kínál. Így a nap bármely szakaszában használható, még olyan városi területeken is, ahol a zajkorlátozás befolyásolhatja a munkaidőt. A teljes hidraulikus rendszert mellőzték a munkagépből, minden hajtást elektromos motorokkal oldottak meg, így amellett, hogy a károsanyag kibocsájtást nullára redukálták, kiküszöbölték a dízel meghajtású gépeknél jelentkező rezgéseket is. A meghajtáshoz, emelési és billenési funkciókhoz a T7X akár 80 kW-os teljesítményt is biztosít, ami 107 LE-nek felel meg.

Bobcat T7X töltése

A kezelők számára nagyobb teljesítményt biztosít azáltal, hogy bármikor a teljes nyomatékot letudja adni. Alkalmazástól függően az akkumulátor akár négy órányi folyamatos működést biztosít. A T7X-ben a hagyományos hidraulikus hajtást teljesen felváltotta az elektromos hajtásrendszer, ami gyakorlatilag folyadékmentességet jelent. Az új, teljesen elektromos Bobcat T7X alig egy liter környezetbarát hűtőfolyadékot használ, szemben a dízel/hidraulikus egyenértékű modellel, ami körülbelül 216 liter folyadékot igényel. A teljesen elektromos platform azonnali teljesítményt és csúcsnyomatékot kínál minden üzemi sebességnél. A kezelőnek többé nem kell várnia arra, hogy a hidraulikus rendszer elérje a megfelelő nyomást. A T7X jelentősen csökkentheti a napi üzemeltetési költségeket, alacsonyabb az éves karbantartási költsége. Nincs szükség üzemanyagra, megszűnik a dízelmotor, valamint a hidraulika rendszer – sok esetben – magas üzemeltetési és karbantartási költségei. Az energiagazdálkodási rendszer intelligenciája úgy van programozva, hogy érzékelje a terhelés növekedését, és automatikusan lekapcsolja az áramellátást, ha nincs szükség a teljes energiakapacitásra, így növelve az üzemidőt.

T7X munkában

A Doosan Bobcat két díjat nyert a 2022-es Las Vegas-i CES Show-n Bobcat T7X -jével, amelyet „a világ első teljesen elektromos kompakt lánctalpas rakodójának” neveztek. A T7X elektromos rendszerét a Moog Inc. fejlesztette, amely integrált szoftverkeretet, elektromos gépvezérlőt, emelő- és billentő elektromos hengereket, elektromos vontatási motorokat és teljesítményelektronikát kínál. „A Moog rendszerének segítségével a T7X jelentős előrelépést jelent az építőipari gépek termelékenysége, biztonsága és fenntarthatósága terén” – áll a Moog illetékesei egy sajtóközleményben.

Moog fejlesztések

A Doosan Bobcat elképzelése, hogy egy teljesen elektromos gépet építsen, amihez partnerekre volt szükségük. Mind a 6 villanymotort (2 x hajtás, 2 x gém, 2 x kanál) és az elektronikát a Moog szállította. A jelenlegi T7X még 6 vezérlőegységet tartalmaz 6 villanymotorhoz, amit a jövőben, egy darab vezérlőegységgel oldanának meg. A Moog Inc. elektromos rendszereit, már korábban is alkalmazták mezőgazdasági és építőipari gépekben, így az alap technológia rendelkezésre állt a közös projekt elkezdéséhez.

„A hidraulikus rendszerről, teljes elektromos rendszerre történő átállás, nem megoldható egy az egyben (pin-to-oin)”

A legnagyobb kihívás az volt, hogy minél kisebb méretű, de nagy teherbírású elektromos munkahengereket tudjanak építeni, ami kitudja szolgálni a T7x-et. Hidraulikus rendszerről, teljes elektromos rendszerre történő átállás, nem megoldható egy az egyben (pin-to-oin) cserével, mert rengeteg módosításra van szükség – mondják a Moog mérnökei. A Doosan Bobcat célja az volt, hogy minimum azt a teljesítményt szerették volna elérni, amit egy hasonló kategóriájú dízel gép tud, vagy, ha lehet még annál is többet.  „Az egész rendszerre kiterjedő nézetet vettünk, ami lehetővé tette számunkra, hogy tisztán elektromos megoldást tervezzünk, beleértve az akkumulátort is, hogy megfelelő üzemidőt biztosítsunk a négy óra nagy igénybevételű, vagy nyolc óra normál terhelésű munkához.

„A Bobcat T7X akkumulátorral és elektromos motorokkal rendelkezik, így csak egy liter környezetbarát hűtőfolyadékot használ”

A T7X, szinte nem igényelnek karbantartást. Amikor a hidraulikus rendszert elektromosra cseréljük, eltávolítjuk azokat a szivattyúkat, tömlőket, tartályokat és szelepeket is, amelyek eltörhetnek vagy szervizelést igényelhetnek. A Bobcat T7X akkumulátorral és elektromos motorokkal rendelkezik, így csak egy liter környezetbarát hűtőfolyadékot használ, szemben a dízel/hidraulikus munkagépeknél. Az elektromos rendszerek további előnye, hogy sokkal jobban irányíthatóvá válnak, valamint a géptulajdonosok folyamatosan adatokat gyűjthetnek, azért, hogy a munkagépet a lehető legoptimálisabban tudják használni.”

A mestermű elkészült! A T7X kezdetben csak az észak-amerikai piacon lesz elérhető, de a cég a jövőben ezt más régiókra is kiterjeszti. A T7X elektromos rakodó az interneten fellelhető adatok alapján, háromszor drágább, mint a dízel T76, de a gyártó két éven belül realizálná ezt az árat és azt ígéri, hogy ennél olcsóbban tudja majd kínálni a vásárlók számára.

Forrás: bobcat.com, moogconstruction.com