A Doosan „átlátszó kanál” fejlesztése, a magas fokú munkabiztonság jegyében

A gépkezelő jól látja, hogy mi történik a kanál holtterében

Nagyon sok munkagépet – például homlokrakodókat – szerelnek fel nagy méretű kanalakkal, amelyek holttereket hoznak létre. Abból adódóan, hogy valamit nem látunk, számtalan olyan helyzet kialakulhat egy adott munkaterületen, ami vagy anyagi károkat okozhat, vagy rosszabb esetben emberi életet veszélyeztet. A Doosan Transparent Bucket bemutató videójában például láthatunk egy ipari kamera felvételét, amin az látszódik, hogy a munkagép kezelője nem vette észre a rakodógép kanala előtt álló személyt és elsodorta őt. A következő képkockákon egy homlokrakodó takarít havat egy belvárosi részen. A kanálban lévő hó teljesen eltakarja a gépkezelő elől az előtte lévő területet, így nem veszi észre a szembejövő autót, amivel frontálisan ütközik.

A gépkezelők „látását” hivatott segíteni a Doosan új fejlesztése, a Transparent Bucket opció, aminek a segítségével képet kapunk a fülkében található kijelzőre, arról, hogy mi történik a holtterekben. Így észlelhetjük a különböző, esetlegesen előttünk lévő akadályokat, tárgyakat, képet kapunk az adott terepviszonyokról, időben észrevehetjük a mozgó járműveket, vagy épp a gyalogosan közlekedő munkatársat is.

Kiszűrhetjük a különböző akadályokat, tárgyakat és emellett a kollégák testi épségére is vigyázhatunk

Két kamera adja a képet, amelyek védőburkolattal vannak ellátva. Az egyik kamera, a munkagép tetején, a másik kamera alacsonyabban, a gép elején helyezkedik el. A rendszer processzora automatikusan egyetlen képpé állítja össze az információt, így a monitoron már úgy látjuk a képet, mintha tényleg átlátszó kanalat használnánk. Amennyiben a rendszer akadályt, vagy mozgást észlel, képes arra is, hogy a gép kezelője nélkül lefékezze a munkagépet. A Doosan -7 sorozatú gumikerekes rakodógépek egyéb innovatív technológiák hosszú listáját kínálják a hatékonyság és a termelékenység javítása érdekében. Helyzetfelismerő technológiát (SAT), intelligens irányítórendszert, a DoosanCONNECT® telematikát, a terheléselválasztó rendszert és a fejlesztéseknek köszönhetően a lista csak bővül. A baleset megelőzési védelem mellett nagy segítséget nyújt a gépkezelőnek a munkájuk során is a Doosan találmánya, hiszen a kanál tartalmát pontosan oda helyezhetik el ahová kell, mert a monitor alapján felmérhető az adott munkaterületet.

Forrás: na.doosanequipment.com